Service Laptop

service laptop la nivel de placa de baza, la nivel de componenta

Datorită normelor ROHS impuse, chipurile BGA(ball grid array) sunt "lipite" pe placa de baza cu "bile" de cositor in componența căruia nu există plumb asa numitul aliaj CuSnAg cu o concentrație de Ag intre 2 si 5%. Acest aliaj are o temperatură de topire mare, undeva în jurul temperaturii de 235 grade C dar este mult mai puțin elastic fată de cel cu plumb P37Sn63 care are o temperatură de topire undeva la 180 grade C. Astfel datorită diferențelor de temperatură între functionare si oprire, a miscării laptopului în timp ce este supraîncălzit, a vibrațiilor produse de ventilator în timp ce chipsetul este supraîncălzit, a neglijării curățării de praf, apar fisuri în această sudură. În acest context pot să apară simptome ca:

  • laptopul se aprinde, dar nu afisează nimic.  
  • laptopul se deschide, dar afisează cu dungi.  
  •  laptopul se deschide, dar ecranul este împărțit în mai multe ecrane.
  •  laptopul se restartează la infinit dupa 2-5 secunde de la aprindere.
  •  nu functionează una sau mai multe componente: mouse, tastatură, usb, unitate optica, wireless, etc


La noi  se pot înlocui bilele cu care este lipit chipul pe placa de bază (reballing) cu aparatură profesională de reball, așa cum se vede si în poze sau în videoclipurile de mai jos. Operatiunea de reflow, care este o alternativă la reballing, nu este una de durată în cele mai multe cazuri.

Cele mai multe laptopuri manifestă probleme în ceea ce priveste chipseturile: video, northbridge, southbridge. Chipsetul video este componenta principală a plăcii video, coordonând activitatea plăcii.

Chipset-ul plăcii de bază reprezintă componenta principală, influențând foarte mult performanța plăcii de bază. Este coordonatorul componentelor esențiale din sistem, prin urmare, performanțele chipset-ului plăcii de bază condiționează performanța configurației. Are două componente principale, northbridge si southbridge, ambele îndeplinind funcții distincte.

! Atenție la alte metode de relipire a cipurilor, lipre cu suflanta de aer cald, torța gaz sau alte metode găsite pe intenet. Aceste pot dăuna mult plăcii de bază, iar șansele de reusită scad considerabil sau se poate afecta cablajul plăcii de bază iremediabil. Noi nu recomandăm si nici nu practicăm aceste tipuri de metode. !

 

Nu aveți timp liber să ajungeți la service sau nu sunteți din Tg-Mures ? Completați formularul la pagina de contact cu datele dumneavoastră  și intervalul orar în care puteți fi găsit, astfel încât un curier rapid va prelua echipamentul dumneavoastră, iar noi putem să ne ocupăm de repararea produsului dumneavoastră în cât mai scurt timp posibil.

Puteți suna chiar și în weekend !!!

Tel: 0745 22 22 62